Platvoet / pes planus / pronatie

 

Wat is het?

Een platvoet is lang, breed en slap. Het hielbeen is naar binnengekanteld en de binnenboog is afgevlakt. Dit heeft gevolgen voor de rest van de voet. Vaak is de voorvoet doorgezakt. Het naarbinnen gekantelde hielbeen heeft ook gevolgen voor de rest van het lichaam; onder- en bovenbeen draaien naar binnen, waardoor de knie in X-stand komt te staan.

In de loop van het leven worden voeten platter.

 

Wat is de oorzaak?

93% van de bevolking heeft in meer of mindere mate een platvoet. De oorzaak is niet bekend, waarschijnlijk speelt onze manier van leven een rol; we lopen op schoenen, de ondergrond waarop we lopen is egaal, zonder hobbels of verhogingen, we lopen minder, we fietsen en gaan vaker met de auto. Lichaamsdelen en spieren moeten in beweging blijven en belast worden om ze sterk en soepel te kunnen houden.

 

Wat is het gevolg?

Normaal gesproken is de voet bij het neerkomen tijdens het lopen lang en breed, dit alles om kracht te kunnen leveren voor de afzet. Tijdens het afzetten is de voet kort en smal. De platvoet kan tijdens het neerkomen niet langer en breder worden dan hij al is, de kracht die nodig is voor de afzet kan dan niet worden gegeven met vermoeide voeten als gevolg.

Doordat de voorvoet doorgezakt is, kan er pijn ervaren worden in de voorvoet. Ook kan pijn in de knieën ontstaan door de X-stand. Wrijving en eelt kunnen zich vormen, doordat de voet overal gelijk word belast. Omdat de belasting van de voet niet overal gelijk is, vermindert de stabiliteit.

 

Schoenadvies

Schoenen breed en lang genoeg zodat de tenen de ruimte hebben om zich te spreiden en te strekken. Geen hak ivm meer druk onder de voorvoet. Een stevige schoen voor een platvoet heeft een campreur, waardoor deze niet naar binnen kan kantelen. Een contrefort zorgt voor stabiliteit in de enkel.

Schoenadvies geldt alleen voor de tijd dat je klachten hebt, na het versterken van de voet, kunnen in de meeste gevallen minimalistische schoenen worden gedragen.

 

Voetoefeningen

Voetoefeningen zorgen voor het versterken van de spieren in de voet en het verbeteren van het gevoel onder de voet. Hierdoor is de stabiliteit beter en het lopen minder vermoeiend.

Het traject voet versterken bij platvoeten bestaat uit 3 sessies.