Beklemde zenuw - mortons

 

 

Wat is het

Mortons neuroom is een chronische irritatie van een gevoelszenuw door een verkeerde belasting. In de laatste fase van de afwikkeling van de voet tijdens het lopen, wordt de zenuw herhaaldelijk samengedrukt tussen de onderkant van de voet en de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes.

Het ontstaat meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, omdat daar 2 zenuwen bijelkaar komen. Maar het kan ook tussen het 2e en 3e of tussen het 1e en 2e middenvoetsbeentje ontstaan.

Mortons neuroom geeft een branderige pijn, een doof gevoel, tintelingen soms met uitstraling. Het geeft pijn bij het lopen en bij het dragen van te nauwe schoenen.

 

Wat is de oorzaak

De oorzaak is niet duidelijk, men denkt aan een slappe voet in combinatie met een spreidvoet, een doorgezakte voet of verminderde doorbloeding.

 

Schoenadvies

Schoenen met hakken geven vaak meer pijn omdat de hak de voet dwingt meer gewicht te nemen op de voorvoet. De schoen moet breed en lang genoeg zijn, zodat de voorvoet bij de ballijn breder kan worden. Niet buigzaam bij de voorvoet, maar wel zacht en dempend. Schoenadvies geldt alleen voor de tijd dat je klachten hebt, na het versterken van de voet, kunnen in de meeste gevallen minimalistische schoenen worden gedragen.

 

Voetoefeningen

Door de voet te versterken zal de stand van de voet verbeteren, de spierkracht, de beweeglijkheid en propriocepsis zullen toenemen. De druk onder de voeten zullen beter over zowel links en rechts als voor/achter worden verdeeld, waardoor de lichaamshouding verbeterd.

Het traject voet versterken bij Mortons neuroom bestaat uit 3 sessies.